fredag 15. juni 2018

Temasending om fascisme.

Hør podkast  episode #41

  1. Sagsliste og protokoll vedtas. Vi ser fram til å snakke med Dag Einar Thorsen  (fjern slektning av Mira?) om fascisme, forsker og redaktør av Folkemordenes svarte bok
  2. Spørretime: Hva er FASCISME (og hvordan staves det?) Ordet er italiensk og er en politisk strømning der nasjonen kommer før alt, og ledes av en fører. Artikkelen F-ordet vender tilbake av Simen Ekern i Morgenbladet, anbefales - der han blant annet skriver om Madeleine Albrights nye bog: Fascism: A Warning, og Timothy Snyders The Road to Unfreedom.
  3. Interpellasjon: Birgitte og Mira har vært opptatt av fascisme som politiske understrøm lenge. I dag undersøker vi nærmere og finner du at de må lese bøger om fascisme i sommer.
  4. Intervju med forsker og forfatter Dag Einar Thorsen som sier han driver mer "politisk botanikk" og forsker på ekstreme politiske bevegelser. - Det står  bra til med demokratiet i Norge, sier Thorsen - Her er ekstremisme et randsonefenomen. I land som tidligere har hatt fascistiske styresett og autoritære systemer er det flere nye generasjoner av ekstremister. Thorsen mener ordet fascist sitter litt for løst når det gjelder Trump. Han trekker fram næringslivslederen og tror ikke Trump har en langsiktig metodisk plan a la Hitler i 1933. Men har ikke høyebevegelser arbeidet systematisk med å trekke USA i en fascistisk retning gjennom mange år, spør programleder Thorsen? Ja, men det er langt igjen til disse er i en posisjon til å gripe makten, svarer forsker Thorsen. De måtte i tilfelle forsøke å gjennomføre et kupp, som i f eks Tyrkia, det kan selvsagt skje i andre land at statsapparatet blir overtatt av slike bevegelser, som siterer noe Thomas Jefferson angivelig skal ha uttalt: ‘Eternal vigilance is the price of liberty’
  5. Retorikk 1: Vi slår opp i Norsk Etymologisk Ordbog og leser at ordet fascisme kommer av "risknippe" - ofte udstyrt med ei øks. Dette autoritære symbolet finner man i emblemet til politi- og lensmannsetaten i både Norge, Sverige og USA. Diplomatiet bygges ned, militære og mer autoritære løsninger er på frammarsj. Når samtalen slutter får man konflikt.
  6. Retorikk 2: Språg og ord er viktig, Churchillfilmen "Darkest Hour," anbefales. Fascisme er et "kampforbund," også etymologisk. - Man spiller på frykt, noen er ude etter å ta OSS. Nå har du grunn til å være redd! - Dette er en hersketeknikk som benyttes for å samle folk bag seg. Redde folk er kjipe folk. Kjør heller på med gullerødder. Mira oppdager at Thorsen, som vi nettopp har snakket med, har skrevet Store Norske Leksikons definisjon av og historien om fascisme. Digresjon: hvordan få flere kvinnelige forskere på tråden? 75 % av professorer er menn, så udgangspunktet er skjevt. Mira og Birgittes råd til forskere av alle kjønn: Både menn og kvinner: Kan du ikke stille selv, anbefal 5 kvinnelige forskere man kan ringe til.
  7. Vedtag:
    • Fascisme skal skrives medc "s" først, så "cis."
    • Les artikkelen F-ordet vender tilbake av Simen Ekern i Morgenbladet
    • Les bøgene av Madeleine Albright Dag og Timothy Snyder om fascisme
    • Til kvinner og menn som blir spurt om å stille opp: Kan du ikke, anbefal (minst) 5 kvinnelige forskere man kan ringe til.
    • Forskere bør ikke snakke om eget forskningsfelt, men ALT annet. Dette blir bedre debatter på godt norsk. Kjør på #dax18!
    • Cess Steinmann Neess inviteres til Kristiansand, og Alltinget 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar