fredag 21. september 2018

#48 AP går grønt, kommuneplan, medvirkning og lett potpurri.

1. Sagsliste og protokoll. Drain the swamp på Grim. Wake med up when september ends. We er spesielt fornøyd med vedtaget om med dansans politi, takk til gjest Tale Haukbjørk Østrådal og Hanne Kro Sørborg for film.



2. Spørretime. I dag får vi besøg av Eirik Dåstøl Langeland, som sidder i By- og miljøudvalget for Arbeiderpartiet, som ønsker å legge til rette for at flere mennesker kan bo sentralt i Kristiansand. Vi depper litt over at politimester Kirsten Linneberg takket nei til å komme i studio for å diskutere våbenbrug i politiet. Politimesteren i Oslo stiller jo opp i podkaster, som f eks til Skartveit.
Hvordan skal regelverket for politiets våbenbrug tolkes, spør Mira seg.

3. Interpellasjon med Eirik Dåstøl Langeland, byutviklingspolitiker for Arebeiderpartiet i
Kristiansand Bystyre
. Hvordan skabes Kristiansand som en, grønn by? Må vi samle flere folk i sentrum. Byvekstavtalen sier vi
skal ha nullvekst i personbiltrafikken, og får dermed viktige og nødvendige millioner fra Staten. Hva skal til for å fortsette denne nullveksten? Langeland mener vi må tenke Arealpolitikk som et alternativ til bompenger, og dette må følges opp i praksis. Det er en stor mangel på bynære leiligheder i Kristiansand, etterspørselen er større enn tilbudet. Når vi bygger mer sentralt, blir det mindre bilbruk, samtidig har vi sett mobilisering mod øgning av bompenger på seinsommeren.  

Virkemiddel 1: er bompenger
Virkemiddel 2: er økt kollektiv og gange
Virkemiddel 3: er arealpolitikk. En mer sentralisert bystruktur. Det er en stor mangel på bynære leiligheder i Kristiansand, etterspørselen er større enn tilbudet. Når vi bygger mer sentralt, blir det mindre bilbruk.  

Store boligområder lang fra sentrum gir trafikkvekst, og da kommer regninger i form av øgning av bompenger. Vi trenger også vei for å kunne øge kollektivtransporten og busstilbudet sier Lamngeland om f eks udbygging av Gartnerløkka og Havneveien. Da kan Venstre Strandgade bli bilfri, sier By- og miljøpolitikeren. Birgitte prøver å få Eirik og Mira du på glattisen i forhold til om flytting av havna er nødvendig om man skal få plass til 15 000 innbyggere i sentrum.

Interpellasjon II 
Arealplanlegging i Nye Kristiansand som består av 10 sentra, inkludert Tangvall og Nodeland. Hvordan planlegger man en by femti år fram i tid? Arealdelen er de konkrete planene, det skal vi gjøre der og der. Samfunnsdelen handler om de store visjonene. Hvordan få folk til å involvere seg i arealpolitikken, uden at det handler om akkurat det som skal skje i deres egen have? Kanskje vi burde lage et kartverk på  Rådhuset, eller en app. Det fins en app som heder Kommuneplan, den går det foreløpig ikke an å lege seg med den. Udbyggere har gode verktøy, disse burde være tilgjengelige for flere.

Lokalkultur #AlltingetTips
September er en kjedelig månede, lenge til noe gøy skjer? Mira gleder oss til Oktoberfest, Heidis Beerbar, Kristiansands aller beste afterski-bar? Eirik foreslår Musikkbingo på Baggården annehver fredag, allsang og moro. Anbefaler også torsdagsquizen til Hege Hummelvoll på Håndverkeren. HATCH på Agder Kunstnersenter. Balkanband fra Yoguslavia  på Kick lørdag. Bli med på crowdfunding av Unwrapped. Vivid - progrockfestival med droning på gitar.

Vedtag
  • Arbeid til alle, Alle skal få, Kristiansand skal bli en fantastisk by.
  • Invitere flest mulig til å komme med innspill og ideer til hvordan Kristaisand kan bli en bedre by #Arealplan. Ordfører bør gå bredt du og si at vi ønsker innspill på hvordan din hverdag skal være. I bydelene: #CoolPlanning. Politikk er så viktig at den ikke bør overlades til bare politikere sier Mira.
  • Flere tverrpolitiske samtaler om klima
  • Mira leser inn noen snutter fra "Kortreist kvalitet - et veikart for omstilling til lavudslippsamfunnet" som lydbog.
  • Mira svarer Politimesteren i Fvn.

Protokolltilførsel - Skurr på linja








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar