torsdag 31. mai 2018

#39


Tenk at nobelprisvinner Beatrice Fihn fra ICAn kommer til UiA torsdag 7. juni. I dag kan du høre leder av ICAN Norge, Mari Seilskjær (fra Søgne/Oslo.)

Preludium - anarkistisk om sivil ulydighed i sørlandssommer i mai. Kommer det en gjest?
Det egentlige punkt 1, andre forsøg på godkjenning av sagsplan & protokoll lykkes heldigvis. Vi debriefer forrige uges samtale med varaordfører Tove Welle Haugland om. Hvordan får man et mangfold av perspektiver inn i politikken. Ingen har mottatt dickpics, må settes på sagskartet igjen.
Spørretime: Planarbeid vi snakker om «Alltinget Pikk Spesial» som skal laves i løbet av sommeren. Mira taster i vei og inviterer masterudstiller Silje Gabrielsen fra Lyngdal som har forska på Dick Pics til programmet. Mira og Birgitte skal ud med mikk - kom med innspill til grønt næringsliv og gründere Alltinget kan besøge. 
 
Interpellasjon 1: Vi snakker med jurist og koordinator i ICAN Norge, Mari Seilskjær om Internasjonal leder Beatrice Fihn i ICAN som kommer på konferanse ved Senter for Ligestilling ved UiA til torsdag! Sjekk program her: http://senterforlikestilling.org/event/ikonferansen-i-gar-i-dag-og-i-morgen-6-7-juni-2018/ Seilskjær arbeider nå på nasjonalt nivå om å få Norge til å ratifisere avtalen om å avskaffe atomvåben. Atomtrusselen, sammen med klimasagen er en av de største truslene mod sivilisasjonen sier Mira. Helt enig sier, Mari Seilskjær, nå er den såkalte «dommedagsklokka» stilt til to på tolv, pga klimaendringer og risikoen for atomkrig. Man trenger ordentlige multilaterale avtaler. 
 
Interpellasjon 2: Hva er linken mellom arbeid med atomvåben og ligestilling, Mari? Kvinner har tradisjonelt vært sentrale organisatorer i fredsarbeid, svarer Seilskjær. På atmomvåbenfeltet: kvinner og barn rammes hardere, fertilitet o.l. Narrativen har tradisjonelt hatt en matchoinngang, og overlatt til stormaktene. Atomvåben er en eksistensiell trussel, som mange små land nå har samlet seg om å si at er illegitime. Man må ha 50 land for å ratifisere avtalen. Norge må skrive under. Se Beatrice Fihns nobelpris-tale her: (https://m.youtube.com/watch?v=2C2M8yT2MRE) Vi gleder oss til å treffe Mari på UiA te uga og lave sending om ligestilling og fredsarbeid. 

Retorikk: Plan kommer i følge Yann de Caprona, i Norsk Etymologisk Ordbog, fra lavtysk: planum, latin: planus, det handler om grunnlag. Bruger man for mye tid på grunnlag og planer? Burde vi bli mer trumpske å være fullstendig planløse? Og det med å kommunisere planer, er de for lange, i et for byråkratisk spåg. Planer bør speile den kollektive viljen, i Vancover var man 100 000 som var med på å skrive kommuneplanen sier Mira. Wow! Timothy Schnider, 20 lærepenger fra det 20ende århundre: demokrati krever hardt arbeid. 
 
Vedtag: • Hvorfor er det første man ser når man går inn i en butikk en stor stabel med engangsgriller - Alltinget vedtar forbud mod salg av engangsgrill og flere engangsgriller og grønne fellesløsninger • Nei til atomvåben - med bøttonsworkshop - f eks på UiA • Send dickpics til Alltinget • Sommerlig sivil ulydighed - fredag er alltid inneklemt • Lytt til Tusvig & Tønne om hibsterliv i Berlin.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar